Veenschuur Amstelveen heeft nieuw rieten dak.

Traditionele Veenschuur heeft nieuw dak gedekt door Kooijman uit Schagerbrug.

Deze winter hebben wij, Rietdekkersbedrijf Kooijman uit Schagerbrug, het dak van de veenschuur te Amstelveen opnieuw gedekt. In tegenstelling tot traditionele rieten daken is het riet op dit dak met de rietpluimen naar buiten gedekt in plaatst van naar binnen. Het ons enige bekende dak in Nederland dat op deze wijze is gedekt met riet.

De veenschuur is 11-01-2011 verbrand en deze winter weer opgebouwd door Bouwbedrijf Akerbouw in samenwerking met Kooijman rietdekkers.

De veenschuur ligt aan de Bankrasweg 1 te Amstelveen op het terrein van kinderboerderij Elsenhove. De veenschuren in de omgeving van Amstelveen werden gebouwd rond 1700. Deze dienden als opslag voor de gestoken veen, waarin dit te drogen werd gelegd, om zo turf te verkrijgen. De schuren konden verplaatst worden. De herbouwde veenschuur is zoveel mogelijk op ambachtelijke wijze gerealiseerd. Hoewel er weinig over de constructie en detailleringen bekend is, is het ontwerp gemaakt in de geest van die tijd.

Doel van de schuur is een openbare ruimte te maken, in een landelijke omgeving, waarin informatie gegeven zal worden over onder andere de veenhouderijen rond Amstelveen.
Werk aan rieten dak veenschuur. Werk aan rieten dak veenschuur.
Geschiedenis en oude tekening veenschuur. Geschiedenis en oude tekening veenschuur.
Dakconstructie veenschuur. Dakconstructie veenschuur.
Rietdekwerkzaamheden in volle gang. Rietdekwerkzaamheden in volle gang.
Dennis Kooijman werkzaam op het dak. Dennis Kooijman werkzaam op het dak.
Veenschuur. Veenschuur.